Sigortalılığın Başlangıcı Ve Bildirimi

Kanunun 4/b bendi kapsamında (kendi nam ve hesabına çalışan) sigortalı sayılanlardan;

- Ticari kazanç veya serbest meslek kazancı nedeniyle gerçek veya basit usulde gelir vergisi mükellefi olanların sigortalılıkları, bu mükellefiyetlerinin başlangıç tarihi itibarıyla başlamakta ve bu tarih vergi dairelerince Kuruma bildirilmektedir.

-  Gelir vergisinden muaf olanların sigortalılıkları, esnaf ve sanatkâr sicil müdürlüklerine tescil tarihi itibarıyla başlamakta  ve bu tarih esnaf ve sanatkâr sicil müdürlüklerince Kuruma bildirilmektedir.

Sigortalıların Prime Esas Kazançları

5510 sayılı Kanun ile basamak sistemi  kaldırılmıştır.

Kanunun (4/b) kapsamında bulunan sigortalıların (esnaf ve sanatkarların) prime esas kazançları yürürlükteki asgari ücretin brüt tutarı ile 6,5 katı arasında kalmak şartı ile kendileri tarafından beyan edilmektedir.

Sigortalı aynı zamanda yanında işçi çalıştırıyorsa yani işveren ise, beyan ettiği kazanç  çalıştırdığı sigortalıların prime esas kazancının en yükseğinden daha  az olamayacaktır.

Ayrıca, işyerlerinin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı web sitesinden bölge müdürlüğü dosya numarası alması, işçi çalıştırıyor ise İŞKUR internet sitesindeki işyeri bilgi formunu doldurulması ve gıda işletmelerinin Tarım İl Müdürlüklerine başvurarak gıda işyeri çalışma izni ve sicil numarası alması gerekmektedir.